Chleb pszenny na miodzie i maślance

    Chleb pszenny na miodzie i maślance

    4polubienia
    3godz.2min.


    Zrobione przez 271 osób

    Bardzo dobre pieczywo pełnoziarniste z posmakiem miodu. Wspaniałe prosto z pieca (lub automatu do chleba).

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 10 g (2 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
    • 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki miodu
    • 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.2min. 

    1. Połączyć drożdże z obydwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, solą, miodem, olejem i maślanką w pojemniku automatu do chleba.
    2. Piekąc w automacie, ustawić temperaturę pieczenia na średnią.
    3. Piekąc w piekarniku, zagnieść ciasto ręcznie lub w automacie, ustawiając funkcję wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut, lub do chwili, gdy ostukiwany bochenek wyda dźwięk jakby był pusty w środku.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis