Chleb piwny

    Chleb piwny

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 802 osoby

    Taki chleb na piwie robi się szybko i doskonale pasuje do wszelkich potraw z wołowiny. Smak chleba zależy od rodzaju użytego piwa.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 350 ml (1 butelka) piwa
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej z dodatkiem 3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużej misce wymieszać cukier i mąkę. Dodać piwo i nadal mieszać, najpierw za pomocą drewnianej łyżki, potem wyrobić ręcznie. Ciasto ma być lepkie. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy wielkości ok. 13x23 cm.
    2. Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze miękkie. Podawać z masłem lub topionym serem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Swietny i latwy przepis! Ja go zrobilam na puszce Bock Damm, piwo ciemne ( 33ml) i z mieszanki mak zwyklej i integralnej proporcje 2-1-smakuje wspaniale, - 19 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis