Chleb pita Peppy

    Chleb pita Peppy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 843 osoby

    Łatwe do wykonania bliskowschodnie pieczywo pita. Znakomite jako kieszonki do wszelkiego rodzaju farszu, pyszne z hummusem lub pikantnymi sosami, wyśmienite jako chipsy po dodatkowym opieczeniu w tosterze.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 265 ml (1 i 1/8 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Umieść wszystkie składniki w pojemniku automatu do chleba. Wybrać funkcję ciasto i włączyć automat. Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie, maszyna da sygnał dźwiękowy.
    2. Wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Delikatnie je rozciągnąć i uformować wałek długości około 30 cm. Ostrym nożem podzielić wałek na 8 części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na placek o średnicy 15-17 cm. Poukładać placki na oprószonym mąką blacie i przykryć ściereczką. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia, aż placki lekko spuchną.
    3. Nagrzać piekarnik do 260°C. Poukładać po 2 lub 3 placki pity na drucianej kratce do ciast i umieścić kratkę bezpośrednio na ruszcie w piekarniku. Piec 4 do 5 minut, aż placki napęcznieją i lekko zbrązowieją. Wyjąć z pieca i natychmiast włożyć do ciemnej papierowej torebki i szczelnie zamknąć lub przykryć wilgotną ściereczką, aż zmiękną. Gdy zmiękną i wystygną, poprzecinać na pół na „kieszonki" lub porozkrawać w poprzek na cieńsze placki. Chleb pita można przechowywać w plastikowej torebce w lodówce przez kilka dni lub w zamrażalniku przez 1 do 2 miesięcy.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis