Chleb owsiany

  • 3komentarze
  • 3polubienia
  • 3godz.5min.

Jeśli chcesz mieć własny świeży chleb, a nie napracować się za dużo, to jest to przepis dla Ciebie! Chleb wypieka się w automacie. Cukier można zastąpić miodem.

LITSTER5

Składniki

ilość sztuk: 1 bochenek

  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (1/2 szklanki) płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 6 g (1 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

  1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienia dla chleba o jasnej skórce.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

misiekolej
autor:
12

- 26 sty 2012

Allrecipes
autor:
1

Agi: aby upiec ten chleb metodą tradycyjną trzeba zrobić tak: w dużej misce wymieszać sól z mąką i płatkami. W osobnej misce wymieszać drożdże z cukrem, ciepłą wodą i margaryną. Dobrze wymieszać, żeby się rozpuściły i odstawić na kilka minut aż się spienią. Dodać to do suchych składników i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut. Odstawić na ok. 30 minut żeby ciasto podwoiło objętość, a następnie ugnieść (żeby uciekło powietrze). Piec w 175 stopniach C przez 35 minut. (Może trzeba będzie pod koniec przykryć folią aluminiową, jeśli skórka się zacznie za bardzo przypiekać.) Zamiast cukru można użyć miodu, a zamiast margaryny - masła. SMACZNEGO! - 03 wrz 2012

agi
autor:
1

Pytanie, czy ktos probowal zrobic ten chleb stara tradycyjna metoda bez maszyny do wypiekania? - 02 wrz 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie