Chleb owsiany

    (839)
    3 godz. 5 min

    Jeśli chcesz mieć własny świeży chleb, a nie napracować się za dużo, to jest to przepis dla Ciebie! Chleb wypieka się w automacie. Cukier można zastąpić miodem.


    Zrobione przez 813 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 40 g (1/2 szklanki) płatków owsianych
    • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    • 6 g (1 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienia dla chleba o jasnej skórce.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (839)

    Komentarze po polsku (3)

    autor:
    13

     -  26 sty 2012

    Allrecipes
    autor:
    2

    Agi: aby upiec ten chleb metodą tradycyjną trzeba zrobić tak: w dużej misce wymieszać sól z mąką i płatkami. W osobnej misce wymieszać drożdże z cukrem, ciepłą wodą i margaryną. Dobrze wymieszać, żeby się rozpuściły i odstawić na kilka minut aż się spienią. Dodać to do suchych składników i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut. Odstawić na ok. 30 minut żeby ciasto podwoiło objętość, a następnie ugnieść (żeby uciekło powietrze). Piec w 175 stopniach C przez 35 minut. (Może trzeba będzie pod koniec przykryć folią aluminiową, jeśli skórka się zacznie za bardzo przypiekać.) Zamiast cukru można użyć miodu, a zamiast margaryny - masła. SMACZNEGO!  -  03 wrz 2012

    autor:
    2

    Pytanie, czy ktos probowal zrobic ten chleb stara tradycyjna metoda bez maszyny do wypiekania?  -  02 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)