Chleb na zakwasie

    Chleb na zakwasie

    5polubień
    13godz.15min.


    Zrobione przez 203 osoby

    Upieczenie chleba na zakwasie zabiera trochę czasu, ale zdecydowanie wart jest czekania (i włożenia odrobiny wysiłku)!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki 10x20 cm

    • 250 ml (1 szklanka) zakwasu
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłej wody
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) oleju kukurydzianego
    • 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +12godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 13godz.15min. 

    1. W dużej misce wymieszać cukier z olejem, solą, wodą i szklanką zakwasu. Przesiać mąkę i dodać do mieszaniny. Posmarować ciasto tłuszczem i włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Pozostawić na noc pod przykryciem do wyrośnięcia.
    2. Następnego dnia wyrabiać ciasto przez 10 minut, po czym podzielić na pół i włożyć do dwóch posmarowanych tłuszczem foremek wielkości 10 x 20 cm. Poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 45 minut, aż chleby nabiorą złotego koloru, a ostukiwane wydadzą dźwięk jakby były puste w środku. Wyjąć z foremek i położyć na metalowej kratce, aby wystygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    - 11 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis