Chleb na maślance

    Chleb na maślance

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 147 osób

    Ten chleb jest pyszny w każdej postaci: prosto z pieca, czy też jako grzanka, albo francuski tost. I to dlatego właśnie piekę go co najmniej raz w tygodniu.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 350 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki
    • 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 110 g margaryny
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 14 g suchych drożdży
    • 2 łyżeczki soli
    • 750 g (5 i 1/2 szklanki) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i upewnić się, że są dobre (pienią się).
    2. Włożyć masło lub margarynę do małego rondelka i wlać maślankę. Podgrzewać powoli, aż tłuszcz się rozpuści. Ostudzić do letniej temperatury.
    3. Cukier, sól, proszek do pieczenia i drożdże wsypać do miski robota kuchennego i wlać przestudzoną maślankę. Założyć do miksera haczykowate mieszadło i cały czas miksując dodać stopniowo 3 szklanki mąki, wsypując po jednej szklance na raz. Po wstępnym zmiksowaniu wsypać resztę mąki i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianki miski. Następnie wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatać przez kilka minut, aż zrobi się miękkie i gładkie. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i odwrócić, by pokryło się tłuszczem. Zostawić do wyrośnięcia.
    4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je energicznym ruchem i podzielić na 2 części. Umieścić w dwóch dobrze natłuszczonych formach keksowych wielkości 10x20 cm. Pozostawić, aby wyrosło na 2 cm ponad krawędź formy.
    5. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 30 do 35 minut. Chleby są upieczone, gdy skórka na wierzchu jest ładnie zrumieniona, i gdy odpowiadają głuchym dźwiękiem, kiedy w nie zastukać.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis