Chleb koperkowy

    Chleb koperkowy

    Zapisz do ulubionych
    3dni9godz.


    Zrobione przez 48 osób

    Wspaniałe pieczywo drożdżowe i to bez bałaganu w kuchni, bez zagniatania, bo samo rośnie w misce!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 7 g aktywnych suchych drożdży
    • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody
    • 1 szczypta cukru
    • 225 g serka wiejskiego
    • 1 łyżka margaryny
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki nasion kopru
    • 1 łyżeczka pokruszonej suszonej cebuli
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 jajko
    • 280 g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżka margaryny
    • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3dni8godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3dni9godz.5min. 

    1. Wymieszać drożdże z ciepłą wodą i dodać szczyptę cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
    2. W dużym rondlu podgrzewać serek z margaryną, aż tłuszcz się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać cukier, suszoną cebulę, nasiona kopru, sól i sodę. Domieszać jajko i rozpuszczone drożdże. Dodać mąkę i wyrobić gęste ciasto. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i kilkakrotnie przewrócić w misce, aby pokryło się tłuszczem. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, na około 50 do 60 minut.
    3. Energicznymi ruchami zagnieść ciasto, aż opadnie. Włożyć do okrągłego, nasmarowanego masłem dwulitrowego naczynia żaroodpornego i pozostawić na 30 do 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 50 minut na złoty kolor. Wierzch posmarować roztopioną margaryną i lekko posypać gruboziarnistą solą.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis