Chlebek gruszkowy

    Chlebek gruszkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 195 osób

    Jest to wyśmienity chlebek na poranne tosty lub na każdą inną porę dnia! Orzechy pekan można zastąpić włoskimi, a cukier - miodem.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 keksówki 12x20 cm

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 180 ml (3/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 330 g (2 szklanki) obranych gruszek startych na tarce
    • 110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W dużej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zrobić w środku wgłębienie.
    2. W osobnym naczyniu połączyć olej z jajkami, cukrem, startymi gruszkami, orzechami i wanilią. Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do dołka uformowanego w mące. Wymieszać na wilgotną masę. Przełożyć ciasto do 2 wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek keksowych wielkości około 7x12x20 cm.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 1 godzinę i 15 minut. Studzić na metalowej kratce nie wyjmując z form.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis