Chlebek gruszkowy

    Chlebek gruszkowy

    (212)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 195 osób

    Jest to wyśmienity chlebek na poranne tosty lub na każdą inną porę dnia! Orzechy pekan można zastąpić włoskimi, a cukier - miodem.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 keksówki 12x20 cm

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 180 ml (3/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 330 g (2 szklanki) obranych gruszek startych na tarce
    • 110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W dużej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Zrobić w środku wgłębienie.
    2. W osobnym naczyniu połączyć olej z jajkami, cukrem, startymi gruszkami, orzechami i wanilią. Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do dołka uformowanego w mące. Wymieszać na wilgotną masę. Przełożyć ciasto do 2 wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek keksowych wielkości około 7x12x20 cm.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 1 godzinę i 15 minut. Studzić na metalowej kratce nie wyjmując z form.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (212)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis