Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

    Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

    10polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 190 osób

    Warzywa, ziemniaki i kiełbasa pokryte roztopionym serem cheddar to pyszna zapiekanka. Ten przepis jest tak prosty, że jest jedynym daniem, jakie potrafi ugotować mój mąż! Kiedy ja ją przyrządzam, lubię dodać zieloną i czerwoną paprykę, ale tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej
    • 4 małe ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
    • 450 g kiełbasy wołowej, pokrojonej na 1/2 cm plasterki
    • 55 g masła, pociętego na kawałki
    • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
    • 30 g startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. Rozłożyć mieszankę rozmrożonych warzyw na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Przykryć równomiernie ziemniakami, kiełbasą i kawałkami masła. Posypać pieprzem cytrynowym i przykryć folią aluminiową.
    3. Piec w temperaturze 190°C przez 50 minut. Odkryć delikatnie folię, posypać serem i zostawić, żeby się roztopił.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis