Chleb cynamonowy z rodzynkami

    Chleb cynamonowy z rodzynkami

    4polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 679 osób

    To przepis mojego taty. Pyszny wilgotny chleb pełen rodzynek i cynamonu. Najlepszy chleb cynamonowy jaki kiedykolwiek jadłam! Doskonały bez niczego, albo jako grzanki, albo pokryty kremowym lukrem!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 350 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
    • 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody (45°C)
    • 14 g suchych drożdży
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 120 g miękkiej margaryny
    • 150 g (1 szklanka) rodzynek
    • 1 kg (8 szklanek) mąki pszennej
    • 2 łyżki mleka
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżki mielonego cynamonu
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Podgrzać mleko w małym rondelku, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z ognia. Ostudzić do letniej temperatury.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić, aż zaczną się pienić. Wymieszać z jajami, cukrem, masłem lub margaryną, solą i rodzynkami. Dolać schłodzone mleko. Stopniowo dodawać mąkę, dopóki nie powstanie twarde ciasto.
    3. Zagniatać ciasto przez kilka minut na lekko oprószonej mąką stolnicy. Włożyć do dużej miski wysmarowanej w środku tłuszczem i przewrócić kilka razy, by się pokryło tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    4. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na duży prostokąt grubości około 1 cm. Zwilżyć 2 łyżkami mleka. Wymieszać 3/4 szklanki cukru z 2 łyżkami cynamonu i posypać tym zwilżoną powierzchnię ciasta. Zwinąć ciasno. (Rulon powinien mieć około 8 cm średnicy.) Przeciąć na trzy części i podwinąć końce. Włożyć chleby do dobrze nasmarowanych tłuszczem form wielkości około 13x23 cm. Wierzchy posmarować lekko tłuszczem. Zostawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, aż chleby nabiorą złotego koloru, a ostukiwane będą wydawać dźwięk jakby były puste w środku. Wyjąć bochenki z form i rozprowadzić po powierzchni pędzelkiem trochę roztopionego masła lub margaryny. Przed pokrojeniem wystudzić.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis