Chleb cynamonowy

    Chleb cynamonowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 823 osoby

    Świetny sposób na rozpoczęcie dnia, gdy ma się ochotę na coś innego niż zwykle. Uwaga: Jeśli nie masz maślanki możesz ją zastąpić mlekiem z 1 łyżką octu na szklankę.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szklanka maślanki
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem formę wielkości 12x22 cm.
    2. Do dużej miski odmierzyć mąkę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, maślankę, jaja i wanilię. Wyrobić ciasto mieszając przez 3 minuty. Wlać do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch.
    3. Rozetrzeć 2 łyżki białego cukru i 1 łyżeczkę cynamonu z masłem i skropić tym gładki wierzch ciasta. Spiralnym ruchem lekko przeciągnąć po nim nożem, by uzyskać efekt marmurkowy.
    4. Piec około 50 minut. Sprawdzić wykałaczką: jeżeli po nakłuciu ciasta wyjdzie sucha i czysta, ciasto jest gotowe. Wyjąć i ostudzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis