Chleb bananowy na śmietanie

    Chleb bananowy na śmietanie

    (5202)
    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4607 osób

    Wiem, myślisz pewnie „O nie! Jeszcze jeden przepis na chleb bananowy!” Ale ten jest trochę inny: śmietana sprawia, że chleb jest tak wilgotny, że po prostu rozpływa się w ustach. Ma fantastyczny smak! Przepis nadaje się też doskonale na muffinki. Można go zamrażać.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 małe bochenki

    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 170 g masła
    • 600 g (3 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 6 bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych
    • 450 ml kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 150°C. Posmarować tłuszczem 4 formy keksowe wielkości około 7x17 cm. W małej misce wymieszać 1/4 szklanki cukru z łyżeczką cynamonu i oprószyć tym lekko wnętrze foremek.
    2. W dużej misce utrzeć masło z 3 szklankami cukru. Dodać jaja, purée z bananów, śmietanę, wanilię i cynamon i wymieszać. Dosypać mąkę, sodę i sól i dobrze wymieszać. Na koniec domieszać orzechy. Rozdzielić po równo do przygotowanych foremek.
    3. Piec 1 godzinę, aż wkłuta w środek wykałaczka po wyjęciu będzie czysta i sucha.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5202)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis