Chleb bananowy na śmietanie

    Chleb bananowy na śmietanie

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4607 osób

    Wiem, myślisz pewnie „O nie! Jeszcze jeden przepis na chleb bananowy!” Ale ten jest trochę inny: śmietana sprawia, że chleb jest tak wilgotny, że po prostu rozpływa się w ustach. Ma fantastyczny smak! Przepis nadaje się też doskonale na muffinki. Można go zamrażać.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 małe bochenki

    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 170 g masła
    • 600 g (3 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 6 bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych
    • 450 ml kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 150°C. Posmarować tłuszczem 4 formy keksowe wielkości około 7x17 cm. W małej misce wymieszać 1/4 szklanki cukru z łyżeczką cynamonu i oprószyć tym lekko wnętrze foremek.
    2. W dużej misce utrzeć masło z 3 szklankami cukru. Dodać jaja, purée z bananów, śmietanę, wanilię i cynamon i wymieszać. Dosypać mąkę, sodę i sól i dobrze wymieszać. Na koniec domieszać orzechy. Rozdzielić po równo do przygotowanych foremek.
    3. Piec 1 godzinę, aż wkłuta w środek wykałaczka po wyjęciu będzie czysta i sucha.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis