Keks bananowo-kokosowy

    Keks bananowo-kokosowy

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 273 osoby

    Bardzo atrakcyjny ni to chleb, ni to ciasto o egzotycznym, słodkawym smaku. Świetny z masłem na śniadanie, znakomity do herbaty na podwieczorek.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keks

    • 2 jajka
    • 100 g (1 szklanka) cukru
    • 115 g roztopionego masła
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
    • 35 g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 125 g (1/2 szklanki) posiekanych wiśni koktajlowych (maraschino)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, posiekanymi orzechami i wiśniami.
    2. Wybić jajka do miski i dobrze roztrzepać, aż sie spienią. Dodać cukier z roztopionym masłem lub margaryną i ubić z jajkami. Domieszać rozgniecione banany i aromat migdałowy. Dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej wielkości około 7x13x23 cm.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka wkłuta w środek ciasta wyjdzie czysta. Odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z formy. Ostudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis