Chałka z Hawajów

    Chałka z Hawajów

    5polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 176 osób

    Na tle tej bułki, której przepis dostalem od dwóch starszych pań na Hawajach, każde podobne pieczywo wypada blado! Zrobisz z niej najlepszy pudding chlebowy oraz najwspanialsze grzanki francuskie jakie można sobie wyobrazić. A spróbuj zanurzyć to w fondue --- PY-CHO-TA!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chałka

    • 14 g aktywnych suchych drożdży
    • 160 ml (2/3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 6 żółtek
    • 3 jajka o temperaturze pokojowej
    • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 560 g (4 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać żółtka, 3 jaja, olej, cukier i sól. Dodać około 3 i 1/2 szklanki mąki, by powstało lepkie ciasto.
    2. Wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Zagnieść z pozostałą mąką i wyrabiać przez około 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i kilkakrotnie przewrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, lub aż podwoi swoją objętość.
    3. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je energicznymi ruchami i podzielić na 3 części. Z każdego kawałka uformować wałeczek długości około 30 cm. Spleść z wałeczków warkocz. Położyć warkocz na posmarowanej tłuszczem blasze i zawinąć jego końce. Pozostałe jajko roztrzepać ze szczyptą soli i rozprowadzić pędzelkiem po chałce. Pozostawić do wyrośnięcia przez około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
    4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Jeszcze raz posmarować chałkę jajkiem.
    5. Piec przez 40 minut na złoty kolor. Ostudzić na kratce z drutu.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis