Ceviche - czyli ryba po peruwiańsku

    Ceviche - czyli ryba po peruwiańsku

    1polubienie
    2godz.25min.


    Zrobione przez 14 osób

    Mój pomysł na ten klasyczny peruwiański ceviche. Kwasowość owoców cytrusowych „gotuje” rybę. Dobry, orzeźwiający posiłek na gorący letni dzień. Absolutnie koniecznym wymogiem jest użycie tylko świeżo złowionych ryb!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 kg świeżych filetów z okonia morskiego lub halibuta, pokrojonych na plastry grubości 0,5 cm
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 2 awokado - obrane i pokrojone w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W średniej misce wymieszać sok z cytryny z sokiem z limonki, pomarańczy, imbirem i oliwą z oliwek. Dodać rybę i delikatnie wymieszać, żeby dobrze pokryła się marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste.
    2. Dodać kolendrę, cebulę i awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać z ćwiartkami ugotowanych jajek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis