Calzone - pieczony pieróg

    Calzone - pieczony pieróg

    5polubień
    3godz.5min.


    Zrobione przez 227 osób

    Jest to przepis na włoski pieróg z wykorzystaniem automatu do chleba. Ciasto można podzielić na połowę i zrobić z niego dwa calzoni normalnej wielkości. W naszym domu napełniamy je wszelkimi możliwymi farszami. Są pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 pieróg

    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka mleka w proszku
    • 1,5 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 180 ml (3/4 szklanki) pomidorowego sosu do pizzy
    • 100 g drobno posiekanej ulubionej kiełbasy
    • 140 g startego sera mozzarella
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. inne  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Wodę, sól, mąkę, mleko w proszku, cukier i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić funkcję wyrabiania ciasta.
    2. Po zakończeniu cyklu wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt wielkości około 25x45 cm i przenieść na blachę posmarowaną tłuszczem. W małej misce wymieszać kawałki kiełbasy z serem. Na środku ciasta nałożyć przez całą długość szeroki pas pomidorowego sosu, a na to położyć nadzienie z kiełbasy i sera. Ciasto po obu stronach nadzienia ponacinać po skosie w paski o szerokości około 3,5 cm, zaczynając w odległości 1 cm od nadzienia. Następnie poprzekładać paski ponad nadzieniem splatając jak warkocz i uszczelnić, smarując lekko wodą. Po wierzchu rozprowadzić pędzelkiem roztopione masło.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 35 do 45 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis