Kiełbasa z kapustą

    (664)

    To danie na bazie wędzonej kiełbasy jest świetne, gdy przyjmujesz gości. Jest bardzo dobre i proste, i może być przygotowane na długo przed przyjazdem gości. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, sałatką owocową lub chlebem.


    Zrobione przez 534 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 plasterków boczku
    • 60 ml wody
    • 2 łyżki cukru
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
    • ¼ łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
    • ¼ łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki kminku
    • 1 duża główka kapusty, grubo poszatkowanej
    • 450 g wędzonej kiełbasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć boczek aż będzie rumiany, przewracając raz na drugą stronę. Zdjąć z patelni, zostawiając tłuszcz, i umieścić na papierowych ręcznikach.
    2. Do tłuszczu w patelni dodać wodę, cukier, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną, sól oraz kminek i wymieszać. Dodać kapustę i delikatnie wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.
    3. Dodać kiełbasę. Dusić pod przykryciem przez następne 10 do 15 minut. Posypać pokrojonym drobno boczkiem i podawać na gorąco.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (664)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)