Bułki do hamburgerów i hot-dogów

    Bułki do hamburgerów i hot-dogów

    39polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 901 osób

    Według tego przepisu można robić podłużne bułeczki do hot-dogów lub okrągłe - do hamburgerów. Mój mąż mówi, że są to bułki „z górnej półki. Lśniące, pachnące, mięciutkie.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułeczek

    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 55 g masła
    • 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
    • 7 g drożdży instant
    • 2 łyżki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W małym rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem do temperatury 50°C (bardzo ciepłe).
    2. W dużej misce wymieszać 1 i 3/4 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolać gorące mleko i wymieszać, a następnie dodać jajko i znów wymieszać. Mieszając dodawać pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut).
    3. Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 do 35 minut.
    4. Piec w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
    5. Bułeczki do hot-dogów: z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o wymiarach 6x15 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwinąć ciasno, a krawędzie i końce przyszczypać, żeby uszczelnić. Pozostawić do wyrośnięcia przez 20 do 25 minut. Piec jak wyżej. Te bułeczki są naprawdę spore. Zwykle robię ich 16 zamiast 12.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (16)

    autor:
    15

    Niestety mi osobiscie nie wyszło , ciasto nie wyrosło , robiłem wszytsko zgodnie z przepisem - 09 mar 2014

    PatrycjaFurmaniak
    11

    Bułeczki są rewelacyjne.Ja zamiast masła dodałam pół szklanki oliwi i wyszły super. - 21 lip 2013

    staccato
    autor:
    10

    Super przepis! Ja dodałam trochę sezamu i siemia lnianego do bułeczek, były naprawdę pyszne! - 12 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis