Bułka paryska z ziołami

    Bułka paryska z ziołami

    5polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 189 osób

    Chrupiąca bułka o delikatnym miąższu z aromatycznym nadzieniem, przygotowana według autentycznej francuskiej receptury.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 440 g (3,5 szklanki) mąki pszennej
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 1 łyżka octu spirytusowego 5%
    • 60 ml (1/4 szklanki) wody
    • 55 g (4 łyżki) margaryny
    • 80 g (1/2 szklanki) drobno posiekanej cebuli
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki margaryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużej misce połączyć drożdże z cukrem, 1 łyżeczką soli i 1,5 szklanki mąki.
    2. Mleko, wodę i 4 łyżki margaryny podgrzać w rondelku do 38°C. Wlać mieszaninę do mąki z drożdżami i dodać ocet. Wymieszać mikserem na niskich obrotach na wilgotną masę. Miksować na średnich obrotach przez 3 minuty.
    3. Dodać kolejne 1,5 szklanki mąki i wymieszać całość, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przełożyć je wówczas na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać, dosypując od 1/2 do 1 szklanki mąki, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
    4. Zagnieść energicznym ruchem i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x40 cm.
    5. Podgrzać w garnku 2 łyżki margaryny z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i 1/2 łyżeczki soli, aż margaryna się rozpuści. Rozłożyć mieszaninę na cieście i zwinąć wraz z ciastem w ścisły rulon wzdłuż dłuższej strony.
    6. Położyć rulon złożeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i zostawić, aż podwoi swoją objętość.
    7. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    8. Piec na złoty kolor około 20 do 30 minut. Za pomocą pędzelka posmarować gorący chleb rozpuszczonym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    swietny przepis polecam - 30 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis