Bułka paryska
1 / 1 Zdjęcie:  footballgrl16
Następne

Bułka paryska

Ze swoją chrupiącą skórką i miękkim miąższem bułka ta jest najwierniejszą kopią pieczywa robionego we Francji jaką znam. Gorąco polecam!

Jenn Hall

Składniki

ilość porcji: 30 

  • 750 g (6 szklanek) mąki pszennej
  • 17 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 475 ml (2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

  1. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki z drożdżami i solą. Dolać 2 szklanki ciepłej wody i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto. Drewnianą łyżką dodawać stopniowo tyle mąki, ile tylko da się domieszać.
  2. Przełożyć ciasto na lekko oprószoną maką powierzchnię i ugniatać z pozostałą mąką przez 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie uformować je w kształcie kuli. Włożyć do posmarowanej tłuszczem misy i odwrócić w misie, by pokryło się tłuszczem. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i podzielić na pół. Wyjąć na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Przykryć i zostawić na 10 minut. Rozwałkować obie połówki na duże prostokąty. Zwinąć ściśle wzdłuż długiego boku. Zwilżyć krawędź wodą, aby skleić, a końce podwinąć.
  4. Dużą blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać kaszką kukurydzianą. Położyć na niej bułki złożeniem do dołu. Roztrzepać jajko z łyżką wody i pędzelkiem posmarować nim bułki. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić na 35 do 40 minut, aby dwukrotnie wyrosły.
  5. Bardzo ostrym nożem zrobić na powierzchni każdej z bułek na całą jej długość 3 lub 4 skośne nacięcia głębokości około 1/2 cm. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku. Po 20 minutach pieczenia posmarować bułki ponownie roztrzepanym jajkiem. Piec przez kolejne 15 do 20 minut, aż wkłuty w środek bułki patyczek wyjdzie suchy. W razie potrzeby w trakcie pieczenia przysłonić bułki luźno folią aluminiową, aby uniknąć nadmiernego brązowienia. Upieczone zdjąć z blachy i wystudzić na metalowej kratce do ciast.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie