Bułeczki cynamonowe

    Bułeczki cynamonowe

    7polubień
    3godz.45min.


    Zrobione przez 448 osób

    Moja rodzina pochłania je natychmiast, gdy tylko je zobaczy. Nigdy nawet nie wypróbowałam innego przepisu na cynamonowe bułeczki, bo ten jest tak dobry. Uwaga: bułeczki są wspaniałe świeże, ale nie nadają się do zamrażania.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 2 łyżki masła
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 3 łyżki miękkiego masła
    • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 55 g (1/3 szklanki) rodzynek
    • 40 g (1/3 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 1,5 łyżki roztopionego masła
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii
    • 1,5 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Podgrzać w rondelku 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami masła, aż będą bardzo ciepłe. Umieścić podgrzane mleko, sól, mąkę, drożdże, cukier i jajka w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl ciasto i nacisnąc przycisk "Start".
    2. Po zakończeniu cyklu, wyjąć ciasto z maszyny i zagnieść jednym energicznym ruchem. Położyć na lekko oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować miękkim masłem. Wymieszać 1/3 szklanki cukru z cynamonem i posypać tym rozwałkowane ciasto. Obficie posypać rodzynkami i/lub posiekanymi orzechami.
    3. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż długiego boku. Przeciąć w poprzek na 12 krążków. Poukładać krążki płasko na posmarowanej tłuszczem blasze wielkości 23x33 cm. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.
    4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Cukier puder wymieszać z 1,5 łyżki stopionego masła, ekstraktem waniliowym i 1,5 łyżki mleka na gęsty lukier. Odstawić na bok.
    5. Piec bułeczki w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, od 20 do 25 minut. Wyjąć i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Rozprowadzić po wierzchu lukier. Smacznego!

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Początkowo myślałam, że będzie klapa, ale okazało się, że bułeczki są przepyszne. Ciasto było lejące, ale podsypałam bardzo dużą ilością mąki i udało mi się się rowałkować i pokroić. Bułeczki pierwsza klasa - słodziutkie, pachące cynamonem. Dodałam i orzechy i rodzynki, więc smak jest znakomity. - 31 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis