Bułeczki cynamonowe

    (495)
    3 godz. 45 min

    Moja rodzina pochłania je natychmiast, gdy tylko je zobaczy. Nigdy nawet nie wypróbowałam innego przepisu na cynamonowe bułeczki, bo ten jest tak dobry. Uwaga: bułeczki są wspaniałe świeże, ale nie nadają się do zamrażania.


    Zrobione przez 450 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 2 łyżki masła
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 3 łyżki miękkiego masła
    • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 55 g (1/3 szklanki) rodzynek
    • 40 g (1/3 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 1,5 łyżki roztopionego masła
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii
    • 1,5 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Podgrzać w rondelku 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami masła, aż będą bardzo ciepłe. Umieścić podgrzane mleko, sól, mąkę, drożdże, cukier i jajka w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl ciasto i nacisnąc przycisk "Start".
    2. Po zakończeniu cyklu, wyjąć ciasto z maszyny i zagnieść jednym energicznym ruchem. Położyć na lekko oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować miękkim masłem. Wymieszać 1/3 szklanki cukru z cynamonem i posypać tym rozwałkowane ciasto. Obficie posypać rodzynkami i/lub posiekanymi orzechami.
    3. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż długiego boku. Przeciąć w poprzek na 12 krążków. Poukładać krążki płasko na posmarowanej tłuszczem blasze wielkości 23x33 cm. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.
    4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Cukier puder wymieszać z 1,5 łyżki stopionego masła, ekstraktem waniliowym i 1,5 łyżki mleka na gęsty lukier. Odstawić na bok.
    5. Piec bułeczki w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, od 20 do 25 minut. Wyjąć i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Rozprowadzić po wierzchu lukier. Smacznego!

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (495)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Początkowo myślałam, że będzie klapa, ale okazało się, że bułeczki są przepyszne. Ciasto było lejące, ale podsypałam bardzo dużą ilością mąki i udało mi się się rowałkować i pokroić. Bułeczki pierwsza klasa - słodziutkie, pachące cynamonem. Dodałam i orzechy i rodzynki, więc smak jest znakomity.  -  31 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis