Bułeczki ptysiowe

    Bułeczki ptysiowe

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 431 osób

    Lekkie i puszyste jak ptysie, kształtem przypominające nadmuchane babeczki, wyskakują z foremek, by umilić śniadanie lub podwieczorek. Podawać gorące!

    Składniki
    ilość sztuk: 6 bułeczek

    • 2 jajka
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką 6 żaroodpornych kokilek o pojemności około 170 ml lub foremek do pieczenia babeczek lub muffinek.
    2. W średniej misce roztrzepać jajka, ubić z mąką, mlekiem i solą na gładką, rzadką masę, ale należy uważać, by nie za długo miksować! Napełnić ciastem kokilki do połowy.
    3. Piec w temperaturze 230°C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 20 minut. Upieczone bułeczki wyjąć natychmiast z kokilek i podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    superowe - 16 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis