Bourtheto - pikantny gulasz rybny

    Bourtheto - pikantny gulasz rybny

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 20 osób

    Ten pikantny, pomidorowy gulasz rybny należy podawać z posiekaną świeżą pietruszką, mnóstwem białego, chrupiącego chleba do maczania w sosie i z zielonymi warzywami, np. z brokułami czy fasolką szparagową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 90 ml (6 łyżek) oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, starta na tarce
    • 500 g pomidorów, startych na tarce
    • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
    • 8 ziemniaków, obranych
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 filety (po 175 g) z dorsza
    • 500 ml (2 szklanki) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W płytkim, ale szerokim garnku o grubym dnie (lub w brytfance) rozgrzać połowę oliwy z oliwek, a następnie podsmażyć w niej cebulę i pomidory tak, aby zmiękły i zostały zredukowane do gęstego sosu, około 10 minut. Wmieszać przecier pomidorowy i pieprz cayenne.
    2. Pokroić ziemniaki wzdłuż na 4-6 klinów i ułożyć na wierzchu mieszaniny pomidorowej. Oprószyć solą, a następnie ułożyć warstwę z filetów rybnych. Wlać zimną wodę, tylko tyle aby przykryła ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
    3. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną - w tym czasie ugotuje się też ryba.
    4. Można też zdjąć pokrywkę naczynia i gotować mieszaninę na dużym ogniu, aby szybko zgęstniała. Jednak lepiej jest pozostawić dużo sosu, w którym potem można rozgnieść ziemniaki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis