Bouillabaisse - marsylska zupa rybna

    Bouillabaisse - marsylska zupa rybna

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 60 osób

    Ta prosta zupa rybna to klasyczne danie francuskiej kuchni rodem z Marsylii. Podawać z kromką gorącego tosta posmarowanego łyżką sosu rouille.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 pory, pokrojone w plasterki
    • 3 pomidory - obrane, oczyszczone z pestek i drobno pokrojone
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łodyżka kopru
    • 1 łodyżka świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
    • 350 g muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
    • 2 l wrzątku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2300 g okonia morskiego
    • 1 szczypta szafranu
    • 350 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, por, pokrojone pomidory i czosnek. Mieszając, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    2. Wmieszać koper, tymianek, liść laurowy i skórkę pomarańczową. Dodać owoce morza i wrzącą wodę, i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, i gotować przez około 3 minuty, aby olej i woda się połączyły.
    3. Dodać rybę i zmniejsz ogień na średni. Kontynuować gotowanie przez kolejne 12 do 15 minut lub do momentu, gdy ryba się ugotuje. Ryba powinna być nieprzezroczysta i delikatna, ale nadal zwarta. Nie powinna się rozpadać.
    4. Spróbować bouillabaisse i doprawić do smaku. Wmieszać szafran, a następnie wlać zupę do ogrzanej wazy lub miseczek. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis