Biały chleb z automatu na pseudo zakwasie

  • 2polubienia
  • 3godz.5min.

Jest to biały chleb o pysznym smaku z kwaskowatą nutką. Uwaga: należy używać tylko prawdziwej śmietany! A jeśli nie ma się pod ręką mąki jęczmiennej, można ją zastąpić chlebową.

BILL PARR

Składniki

ilość sztuk: 1 bochenek

  • 180 ml (3/4 szklanki) wody
  • 170 ml (3/4 szklanki) kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 i 1/8 łyżeczki soli
  • 340 g (2 i 1/2 szklanki) mąki chlebowej
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki jęczmiennej
  • 2 łyżki płatków ziemniaczanych na instant purée
  • 2 łyżki cukru
  • 6 g (1 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

  1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać program „chleb biały”. Włączyć przycisk Start.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

MarekGutowski
1

Pseudo zakwas więc i pseudo chleb - 27 paź 2013

BolesławAlbański
1

nie za gorąca woda?? w temr. powyżej 40stopni C drożdże się zapażają - 15 sie 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie