Biały chleb Amiszów

    Biały chleb Amiszów

    6polubień
    2godz.50min.


    Zrobione przez 4473 osoby

    Mam ten przepis od znajomego. To najprawdziwszy chleb z krainy Amiszów, pieczony w ich wiejskich domach od Pensylwanii po Iowa. Jest bardzo prosty i zrobienie go nie zabiera dużo czasu.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 20 g (1,5 łyżki) aktywnych suchych drożdży
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.50min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. W dużej misce rozpuścić w ciepłej wodzie cukier, a następnie wmieszać drożdże. Pozostawić mieszaninę do wyrośnięcia, aż pojawi się na niej kremowa piana.
    2. Do wyrośniętych drożdży dodać sól i olej. Wmieszać mąkę, wsypując po jednej szklance na raz. Następnie wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski i obrócić kilka razy, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    3. Gdy wyrośnie, zagnieść ponownie i ugniatać przez kilka minut, po czym podzielić na pół. Uformować bochenki i włożyć do dwóch dobrze nasmarowanych tłuszczem foremek wielkości 13x23 cm. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia, lub aż podniesie się 2,5 cm ponad krawędź formy.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis