Beignets czyli pączki z Nowego Orleanu

    Beignets czyli pączki z Nowego Orleanu

    5polubień
    3godz.


    Zrobione przez 217 osób

    Oto tradycyjny przepis na słynne kwadratowe pączki z Nowego Orleanu. Podając je z „café au lait”, obsypane grubą warstwą cukru pudru, stworzysz atmosferę znanej nowoorleańskiej cukierni Café du Monde.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 350 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego skondensowanego mleka
    • 900 g (7 szklanek) mąki pszennej
    • 50 g roślinnego tłuszczu piekarniczego
    • 1 litr (lub zależnie od potrzeb) oleju roślinnego do smażenia
    • 30 g (1/4 szklanki) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać cukier, sól, jaja i zagęszczone mleko i wszystko starannie wymieszać. Dosypać 4 szklanki mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać tłuszcz piekarniczy, a następnie pozostałe 3 szklanki mąki. Przykryć i wstawić do lodówki na okres do 24 godzin.
    2. Rozwałkować ciasto na grubość 1/3 cm. Pociąć na kwadraty wielkości 6 cm. Smażyć w oleju o temperaturze 180°C. Jeśli pączki same nie wypływają na powierzchnię oleju, oznacza to, że olej nie jest wystarczająco gorący. Osączać na papierowych ręcznikach.
    3. Posypać gorące beignets cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Zrobiłam pączki, ściśle wg przepisu, POLECAM. Wszysczy się zajadali, w smaku dużo lepsze niż racuchy i nie takie tłuste jak zwykłe pączki i dłużej zachowują siweżość. SMAŻONE WE FRTOWNICY - 28 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis