Bananowy chleb Cathy

    Bananowy chleb Cathy

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1019 osób

    Wilgotny, pachnący i pyszny. Zrobisz go raz, a wszyscy będą Cię już zawsze prosić, żeby go robić częściej. Po prostu spróbuj!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 nieduże bochenki

    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 235 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany
    • 55 g margaryny
    • 265 g (1 i 1/3 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką jedną formę keksową wielkości 23x33 cm lub dwie formy po 7x17 cm.
    2. Wymieszać banany ze śmietaną. Odstawić. W dużej misce utrzeć na gładko margarynę z cukrem. Ubić z jajkami, dodając po jednym na raz, a następnie wymieszać z wanilią i masą bananową. Połączyć mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą i wymieszać z masą bananową. Nałożyć ciasto równomiernie do przygotowanych form.
    3. Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku lub do czasu, gdy wkłuta w środek ciasta wykałaczka będzie po wyjęciu czysta i sucha.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis