Bajgle wyrabiane w automacie do chleba

    Bajgle wyrabiane w automacie do chleba

    1polubienie
    3godz.55min.


    Zrobione przez 753 osoby

    Szybkie i łatwe bajgle wyrabiane w automacie do chleba, następnie obgotowane i pieczone w piekarniku. Wierzch można posypać czym tylko się chce! Na przykład niektórzy lubią posypać je makiem, otrębami lub sezamem.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 1 szklanka(235 ml) ciepłej wody (45°C)
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżki cukru
    • 3 szklanki (400 g) mąki chlebowej
    • 2 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 2800 ml wrzątku
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
    • 1 białko
    • 3 łyżki maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.25min.  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. Wodę, sól, cukier, mąkę i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić na wyrabianie ciasta.
    2. Po zakończeniu cyklu wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. W tym czasie w dużym garnku zagotować 2800 ml wody i wsypać 3 łyżki cukru.
    3. Podzielić ciasto na 9 równych części i z każdej z nich uformować małą kulkę. Kulkę spłaszczyć i przedziurawić środek kciukiem. Kręcić ciastem wokół palca lub kciuka, aby powiększyć otwór i wyrównać ciasto wokół otworu. Nakryć ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut.
    4. Suchą blachę do pieczenia posypać kaszką kukurydzianą. Bajgle włożyć ostrożnie do wrzącej wody i gotować przez 1 minutę, obracając raz w trakcie gotowania. Lekko osuszyć na czystej ściereczce. Porozkładać gotowane bajgle na blasze do pieczenia. Posmarować wierzch białkiem i posypać ulubionymi dodatkami.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 do 25 minut, aż zrobią się dobrze rumiane.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis