Bagietki

    Bagietki

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1407 osób

    Smakują wspaniale prosto z pieca. Nadają się na kanapki krajane w poprzek, na skos lub wzdłuż. Można je też łamać nad talerzem parujacej zupy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 340 g (2,5 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki drożdży instant
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Mąkę, cukier, sól, drożdże i 1 szklankę wody umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl wyrabiania ciasta i nacisnąć przycisk "Start".
    2. Po zakończeniu cyklu przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i obróćić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ciasto jest gotowe, jeśli zrobione w nim wgłębienie nie powróci do stanu wyjściowego.
    3. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Wyłożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować na prostokąt wielkości 30x40 cm. Przeciąć na pół, tworząc dwa prostokąty 30x20 cm. Każdy prostokąt zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, usuwając ewentualne pęcherzyki powietrza. Turlając ciasto delikatnie w tę i z powrotem, uformować na końcach łagodne stożki. Ułożyć bułki na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia w odległości około 7-8 cm od siebie. Porobić na nich głębokie skośne nacięcia co 4 cm, lub jedno długie wzdłuż każdej bułki. Przykryć bułki ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30-40 minut, aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość.
    4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką wody i rozprowadzić pędzelkiem po powierzchni bagietek.
    5. Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis