Amerykańskie kluski kładzione

    Amerykańskie kluski kładzione

    7polubień
    20min.


    Zrobione przez 872 osoby

    Moja matka była jedną z najlepszych kucharek, jakie znam. Gdy robiła gulasz, był zawsze pełen takich właśnie klusek. Nigdy nie jadaliśmy rzeczy z paczek i puszek, ani z kuchenki mikrofalowej. Dobrze wiemy dzięki temu jak smakuje prawdziwe jedzenie. Toteż i ja tak gotuję dzisiaj - bez elektronicznych gadżetów, z wyjątkiem zwykłej kuchenki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczki cukru
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżka masła
    • 0,5 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól w misce średniej wielkości. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Wymieszać z mlekiem, aż powstanie miękkie ciasto.
    2. Wkładać łyżką do gotującej się potrawy (np. gulaszu lub zupy). Przykryć i gotować przez 15 minut bez podnoszenia pokrywy. Podać na stół.
    3. Aby zrobić kluski z natką pietruszki, dodać 1 łyżkę natki do suchych składników.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    1

    Witam Moja mama tez gotowala bez kuchenki mikrofalowej poniewaz takiej jeszcze nie bylo =D a robienie z puszek dla 7 osobowej rodziny bylo by zabojstwem finansowym i nie wiem czy chcielibysmy to jesc, kiedys bylo innaczej tylko po co do zwyklych klusek lanych dodawac proszku do pieczenia ? bo zmienilas nazwe na "amerykanskie "czy sa amerykanskie . Po co sie truc ? mozna je zrobic bez proszku do pieczenia mam 34 lata uzywam piekarnika i kuchenki, mikrofale wyrzucilam. pozdrawiam - 22 lut 2013

    Allrecipes
    autor:
    0

    Alicjo, ten przepis został dodany przez użytkowniczkę z USA, dlatego taki tytuł Jeśli masz swój sprawdzony przepis na kluseczki bez proszku do pieczenia to prosimy - opublikuj go u nas! - 23 lut 2013

    KatarzynaDaniszewska
    0

    zrobiłam wszystko wg przepisu, niestety rozpadają się - były do wyrzucenia - 05 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis