Amerykańskie kluski kładzione

    (1)
    20 min

    Moja matka była jedną z najlepszych kucharek, jakie znam. Gdy robiła gulasz, był zawsze pełen takich właśnie klusek. Nigdy nie jadaliśmy rzeczy z paczek i puszek, ani z kuchenki mikrofalowej. Dobrze wiemy dzięki temu jak smakuje prawdziwe jedzenie. Toteż i ja tak gotuję dzisiaj - bez elektronicznych gadżetów, z wyjątkiem zwykłej kuchenki.


    Zrobione przez 872 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczki cukru
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżka masła
    • 0,5 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól w misce średniej wielkości. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Wymieszać z mlekiem, aż powstanie miękkie ciasto.
    2. Wkładać łyżką do gotującej się potrawy (np. gulaszu lub zupy). Przykryć i gotować przez 15 minut bez podnoszenia pokrywy. Podać na stół.
    3. Aby zrobić kluski z natką pietruszki, dodać 1 łyżkę natki do suchych składników.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (3)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)