Rolada drożdżowa z orzechami

    Rolada drożdżowa z orzechami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna rolada, niezbyt trudna do przygotowania. Mięciutkie krucho-drożdżowe ciasto i cudownie lekkie nadzienie z orzechów włoskich. Polecam zwłaszcza na Święta. Z tego przepisu wychodzą 2 rolady.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 rolady

    • Ciasto
    • 300 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
    • 3 żółtka
    • 250 g margaryny lub masła
    • 30 g świeżych drożdży
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • Masa
    • 3 białka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 200 g cukru
    • 100 g orzechów włoskich, zmielonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużej misce margarynę lub masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
    2. W międzyczasie wykonać masę: ubić białka na sztywno. Powoli dodawać orzechy cukier, stale mieszając. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    4. Sposób złożenia: po upływie 15 minut ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół i cieniutko rozwałkować obydwa kawałki. Ułożyć na pierwszym cieście masę i zwinąć, tworząc roladę. Zawinąć w pergamin. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. Położyć obydwie rolady na blachę tak, aby łączenie pergaminu było na dole. Piec około 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis