Gomółki

    Gomółki

    10polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 14 osób

    Gomółki to placuszki z białego sera, które wspaniale pasują jako przekąski do piwa. Można je też podjadać jako dodatki do śniadania albo kolacji. Uwielbiam je od dziecka!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 gomółek

    • 1 kg sera białego
    • 2 jajka
    • sól do smaku
    • kminek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 100°C.
    2. Ser pokruszyć (można go zemleć, ale ja wolę grudkowaty), dodać do niego jaja, sól i sporo kminku. Dobrze wymieszać.
    3. Formować z masy małe kulki (ciut większe od piłeczek ping-pongowych) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Pozostawiać odstępy ok. 5 cm między gomółkami. W czasie pieczenia spłaszczą się niczym ciasteczka.
    4. Piec w piekarniku około 1 godzinę, aż gomółki będą z wierzchu sztywne, a w dotyku sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blasze, aby zesztywniały. Zdejmować plastikową łopatką, bo inaczej się połamią.
    5. Świeże gomółki są dość miękkie, a im dłużej leżą, robią się bardziej suche i bardziej się kruszą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis