Gomółki

    1 godz. 10 min

    Gomółki to placuszki z białego sera, które wspaniale pasują jako przekąski do piwa. Można je też podjadać jako dodatki do śniadania albo kolacji. Uwielbiam je od dziecka!

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 20 gomółek

    • 1 kg sera białego
    • 2 jajka
    • sól do smaku
    • kminek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 100°C.
    2. Ser pokruszyć (można go zemleć, ale ja wolę grudkowaty), dodać do niego jaja, sól i sporo kminku. Dobrze wymieszać.
    3. Formować z masy małe kulki (ciut większe od piłeczek ping-pongowych) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Pozostawiać odstępy ok. 5 cm między gomółkami. W czasie pieczenia spłaszczą się niczym ciasteczka.
    4. Piec w piekarniku około 1 godzinę, aż gomółki będą z wierzchu sztywne, a w dotyku sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blasze, aby zesztywniały. Zdejmować plastikową łopatką, bo inaczej się połamią.
    5. Świeże gomółki są dość miękkie, a im dłużej leżą, robią się bardziej suche i bardziej się kruszą.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)