Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

    Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

    23polubienia
    30min.


    Zrobione przez 28 osób

    Z serii przepisów wege ;) Paszteciki idealnie smakują z ostrymi sosami - polecam z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym. Należy często zaglądać do piekarnika - łatwo się przypalają!

    sweet_dreadi Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • oliwa z oliwek
    • 1/2 kg pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 3-4 ząbki czosnku, wyciśniętego
    • sos sojowy
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól, pieprz
    • 1 małe opakowanie (275 g) ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nadzienie: Pieczarki wrzucić na naoliwioną patelnię i dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Następnie dodać cebulę, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia, dodać natkę pietruszki i bazylię (można dodać swoje ulubione zioła).
    2. Ciasto podzielić na 12 dużych kwadratów i na każdy z nich nałożyć około pół dużej łyżki nadzienia. Sklejać przeciwległe rogi w kopertę lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta).
    3. Smacznego! :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    51

    inne. Nie dodałam czosnku ani bazylii, ale za to dużo pietruszki - wyszło super! Nie mieliłam też na koniec w maszynce, tylko smażyłam pieczarki już starte (w robocie kuchennym, cebulę też starłam w robocie) dzięki czemu miałam mniej pracy. Mój sposób na zawijanie, żeby ciasto się nie rozeszło w pieczeniu: z ciasta wykrawam prostokąty, nakładam na środek farsz, zawijam w rulonik i kładę na blasze "szwem" do dołu, lekko dociskając, żeby się zlepił. - 25 cze 2011

    oleńka
    autor:
    17

    PYSZOTA! - 25 cze 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis