Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym
1 / 1 Zdjęcie:  oleńka
Następne

Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem pieczarkowym

  • 5 1
  • 11
    polubień
  • 30min.

Z serii przepisów wege ;) Paszteciki idealnie smakują z ostrymi sosami - polecam z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym. Należy często zaglądać do piekarnika - łatwo się przypalają!

sweet_dreadi Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 12 

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 kg pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku, wyciśniętego
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 małe opakowanie (275 g) ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Nadzienie: Pieczarki wrzucić na naoliwioną patelnię i dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Następnie dodać cebulę, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia, dodać natkę pietruszki i bazylię (można dodać swoje ulubione zioła).
  2. Ciasto podzielić na 12 dużych kwadratów i na każdy z nich nałożyć około pół dużej łyżki nadzienia. Sklejać przeciwległe rogi w kopertę lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta).
  3. Smacznego! :)

Zobacz także

Komentarze i oceny (2)

45
autor: oleńka

inne. Nie dodałam czosnku ani bazylii, ale za to dużo pietruszki - wyszło super! Nie mieliłam też na koniec w maszynce, tylko smażyłam pieczarki już starte (w robocie kuchennym, cebulę też starłam w robocie) dzięki czemu miałam mniej pracy. Mój sposób na zawijanie, żeby ciasto się nie rozeszło w pieczeniu: z ciasta wykrawam prostokąty, nakładam na środek farsz, zawijam w rulonik i kładę na blasze "szwem" do dołu, lekko dociskając, żeby się zlepił. - 25 cze 2011

11
autor: oleńka

PYSZOTA! - 25 cze 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie