Kiełbasa Babuni

Moja babcia nauczyła mnie tego przepisu. Co więcej mogę powiedzieć? To jest prawdziwa, tradycyjna polska kiełbasa. Babcia zawsze mówiła, że wyrabiania mięsa na kiełbasę ręcznie sprawia, że kiełbasa jest delikatniejsza niż z maszynki do mielenia mięsa.

CHERIBOB3

Składniki

ilość sztuk: 6 pętek kiełbasy

  • 1 400 g łopatki wieprzowej, oczyszczonej i posiekanej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu, lub do smaku
  • osłonki lub flaki na kiełbasę

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

  1. W średniej misce wymieszać mięso wieprzowe z czosnkiem, solą i pieprzem. Położyć na czystej, gładkiej powierzchni i ugniatać ręką przez co najmniej 10-15 minut. Im dłużej się zagniata, tym bardziej miękka będzie później kiełbasa.
  2. Namoczyć osłonki na kiełbasę w wodzie na 1-2 minuty. Przepłukać osłonki naciągając je na kran. Naciągnąć powłokę na lejek lub na manualną maszynkę do mięsa. Nakładać starannie mięso do lejka i pchać do powłoki, tak aby nie dostały się do środka pęcherzyki powietrza. Kiełbasa powinna być gruba. Od czasu do czasu skręcać osłonkę, formując pętka kiełbasy.
  3. Umieścić kiełbasę w dużym garnku i zalać taką ilością wody, aby je przykryła. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut. Po ostudzeniu kiełbasę można zamrozić. Przechowywać jak kiełbasę kupną.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie