Zupa z pieczonych warzyw

    Zupa z pieczonych warzyw

    4polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna, aromatyczna zupa, doskonała na jesienne popołudnie. Odkrywa nowe smaki typowych warzyw. Najlepiej żeby warzywa były jak najgrubiej pokrojone, wtedy się nie przypalą w piekarniku.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 300 g dyni, bez pestek, pokrojona w dużą kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w grube plastry
    • 1 pietruszka, pokrojona w dużą kostkę
    • 1 por, pokrojony w plastry
    • 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki
    • 3 liście laurowe
    • kilka gałązek tymianku
    • kilka gałązek rozmarynu
    • 5 szklanek bulionu warzywnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 120 ml (1/2 szklanki) śmietany do zup

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Do dużej miski włożyć warzywa, polać oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
    3. Ułożyć warzywa na dużej blasze w jednej warstwie. Na warzywach ułożyć gałązki tymianku, rozmarynu i liście laurowe. Zamiast świeżych ziół można użyć po 1/2 łyżeczki suszonych.
    4. Piec warzywa 45 minut, od czasu do czasu odwracając, aby piekły się równomiernie. Kiedy będą miękkie, przełożyć do garnka na zupę, a zioła wyrzucić.
    5. Do upieczonych warzyw dodać wywar i doprowadzić do wrzenia. Doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
    6. Zmiksować zupę na gładko, a następnie przelać z powrotem do garnka i podgrzać. Wmieszać śmietanę. Doprawić.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis