Pieczone pomidory

    Pieczone pomidory

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na śniadanie lub kolację - najlepsze będą słodkie odmiany. Podawać z bazylią. Masło czosnkowe można przygotować dużo wcześniej, można też do niego dodać natki pietruszki lub łyżkę skórki pomarańczowej.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 twarde słodkie pomidory
    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • sól i pieprz do smaku
    • listki bazylii do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wymieszać masło z czosnkiem, solą i pieprzem. Schłodzić przez kilka minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    3. Pomidory przekroić w poprzek. Można nieco odciąć spody, aby pomidory stały w miejscu i się nie kiwały.
    4. Włożyć pomidory do naczynia żaroodpornego i posmarować równomiernie masłem czosnkowym. Piec przez około 20-25 minut, aż zmiękną. (Długość pieczenia zależy od tego, jak duże są połówki pomidorów.)
    5. Przed podaniem udekorować bazylią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis