Warzywne wstążeczki

    Warzywne wstążeczki

    7polubień
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne, słodkie i wspaniale się prezentują na talerzu. Zastąpią sałatkę, a skuszą nawet tych, którzy zwykle się krzywią na warzywa.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 średnie marchewki
    • 3 małe cukinie
    • 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
    • 2 łyżeczki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Warzywa umyć, odciąć końcówki, obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkim nożem odcinać cienkie plasterki wzdłuż marchwi i cukinii, tak, aby powstały długie paski o szerokości około 2 cm.
    2. W garnku doprowadzić bulion do wrzenia. Dodać marchew. Kiedy bulion ponownie zacznie wrzeć, dodać cukinię. Gotować na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż wstążki będą prawie miękkie.
    3. Dodać pietruszkę i doprawić solą i pieprzem. Wyjąć łyżką durszlakową i podawać na ciepło.

    rada

    Proponuję też dodać świeżego, posiekanego tymianku i szczypiorku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis