Sernik czekoladowy po irlandzku

    Sernik czekoladowy po irlandzku

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyśmienity sernik czekoladowy. Nadaje się na każdą okazję. Likier irlandzki i odrobina wódeczki nadają sernikowi wspaniały smak i aromat. Polecam.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 170 g (1,5 szkl.) pokruszonych kruchych ciastek czekoladowych
    • 40 g (1/3 szkl.) cukru pudru
    • 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
    • 55 g masła
    • 670 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 20 g (1/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 3 łyżki mąki
    • 3 jajka
    • 120 g (1/2 szkl.) śmietany
    • 60 ml (1/4 szkl.) likieru irlandzkiego
    • 25 ml (1/2 kieliszka) wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce wymieszać pokruszone ciastka, cukier puder i 1/3 szkl. kakao. Dodać roztopione masło i dobrze wszystko wymieszać. Wyłożyć i lekko uklepać na dnie tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Odstawić. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230°C.
    2. W dużej misce połączyć serek śmietankowy, cukier, 1/4 szkl. kakao i mąkę. Ubijać mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodawać po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać serek śmietankowy, likier i wódkę i mieszać na niskich obrotach. Wylać masę na upieczone kruche ciasto.
    3. Piec w temperaturze 230°C przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120°C i piec przez kolejne 60 minut.
    4. Odseparować ciasto od ścianki foremki za pomocą noża. Ostudzić, a następnie wyjąć z tortownicy. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Jeśli sernik popęka na wierzchu można polać ciasto ulubioną polewą czekoladową.

    rada

    Należy nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia i trzeba uważać, żeby nie piec ciasto za długo bo może zgęstnieć i opaść.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magster
    autor:
    1

    Znakomity przepis!!!! Dodałam również maliny na wierzch, żeby troszeczkę złamać smak czekoladowy kwaskiem z malin. Polecam! - 10 sty 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis