Tarta malinowa
1 / 1 Zdjęcie:  Magpie
Następne

Tarta malinowa

Bardzo pyszna! Ciasto kruche w połączeniu z malinami i dżemem jest pycha, choć dla niektórych może być zbyt kwaśne. Polecam dodać wtedy cukru do malin lub polewę czekoladową na wierzch.

Magpie Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 125 g (1 szkl.) mąki
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 450 g świeżych malin
  • 220 g (1 mały słoiczek) dżemu malinowego lub innego owocowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. W średniej misce utrzeć mąkę z masłem i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie gładka uklepać ją na dno miski i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (można przygotować ciasto dzień wcześniej).
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
  3. Wyłożyć ciasto na dnie i bokach okrągłej foremki o średnicy 27 cm.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.
  5. Poukładać maliny na cieście. Podgrzać słoiczek z dżemem w mikrofalówce aż zacznie bulgotać. Polać na wierzch owoców. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z bitą śmietaną, lodami i/lub polewą czekoladową.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie