Tarta malinowa

    Tarta malinowa

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo pyszna! Ciasto kruche w połączeniu z malinami i dżemem jest pycha, choć dla niektórych może być zbyt kwaśne. Polecam dodać wtedy cukru do malin lub polewę czekoladową na wierzch.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g (1 szkl.) mąki
    • 120 g masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 450 g świeżych malin
    • 220 g (1 mały słoiczek) dżemu malinowego lub innego owocowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W średniej misce utrzeć mąkę z masłem i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie gładka uklepać ją na dno miski i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (można przygotować ciasto dzień wcześniej).
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    3. Wyłożyć ciasto na dnie i bokach okrągłej foremki o średnicy 27 cm.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.
    5. Poukładać maliny na cieście. Podgrzać słoiczek z dżemem w mikrofalówce aż zacznie bulgotać. Polać na wierzch owoców. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z bitą śmietaną, lodami i/lub polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis