Naleśnikowy tort warzywny

    Naleśnikowy tort warzywny

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To przepis od mojego kolegi - Andrzeja. Tort smakuje wspaniale także na drugi dzień, po odgrzaniu w piekarniku.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryka (żółta lub czerwona)
    • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 2 serki topione
    • 4 naleśniki (można przygotować dzień wcześniej)
    • 30 g startego sera żółtego do posypania po wierzchu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    2. Na patelni w oleju podsmażyć cebulę z papryką i czosnkiem, aby zmiękły. Odstawić.
    3. W woku poddusić w oleju szpinak z kukurydzą i fasolą. Do podduszonych warzyw dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz serki topione. Dobrze wymieszać całość.
    4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden naleśnik, a następnie przykryć go warstwą z warzyw. Położyć kolejny naleśnik i znów przykryć warstwą warzyw. Powtórzyć takie warstwy jeszcze raz, a na koniec przykryć ostatnim naleśnikiem i posypać serem żółtym.
    5. Piec pod przykryciem około 20 minut.

    sposób użycia resztek

    Jeśli przygotowaliśmy więcej naleśników i zostało nam trochę farszu, można po prostu zawinąć naleśniki z farszem.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis