Kapusta kiszona w słoiku

    Kapusta kiszona w słoiku

    12polubień
    7dni30min.


    Zrobione przez 31 osób

    Ten przepis dała mi moja babcia, kiedy mieszkałam za granicą, a miałam ogromną ochotę na kiszoną kapustę.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoje

    • 2 główki kapusty
    • 2 duże marchewki
    • 1 garść soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +7dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 7dni30min. 

    1. Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
    2. Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna. Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
    3. Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych) i ubić. Zakręcić słoiki niezbyt mocno, bo podczas fermentacji soki będą podchodzić pod brzegi słoika i mogą nawet wyciekać. Dlatego dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
    4. Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach. W tym czasie przechowujemy ją w temperaturze pokojowej. Po tym czasie należy ją przestawić do piwnicy lub do lodówki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kapusta kiszona w słoiku
    Kapusta kiszona w słoiku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis