Kapusta kiszona w słoiku

Ten przepis dała mi moja babcia, kiedy mieszkałam za granicą, a miałam ogromną ochotę na kiszoną kapustę.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 4 słoje

  • 2 główki kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 garść soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  +7dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 7dni30min. 

  1. Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
  2. Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna. Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
  3. Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych). Zagotować około 2 litry wody. Zalać wrzątkiem kapustę w słoikach, dobrze zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie