Kapusta kiszona w słoiku

Ten przepis dała mi moja babcia, kiedy mieszkałam za granicą, a miałam ogromną ochotę na kiszoną kapustę.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 4 słoje

  • 2 główki kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 garść soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  +7dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 7dni30min. 

  1. Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
  2. Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna. Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
  3. Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych). Zakręcić słoiki niezbyt mocno, bo podczas fermentacji soki będą podchodzić pod brzegi słoika i mogą nawet wyciekać. Dlatego dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
  4. Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie