Kapusta kiszona w słoiku

    (5)
    7 dni 30 min

    Ten przepis dała mi moja babcia, kiedy mieszkałam za granicą, a miałam ogromną ochotę na kiszoną kapustę.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 40 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoje

    • 2 główki kapusty
    • 2 duże marchewki
    • 1 garść soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +7dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 7dni30min. 

    1. Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
    2. Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna. Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
    3. Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych) i ubić. Zakręcić słoiki niezbyt mocno, bo podczas fermentacji soki będą podchodzić pod brzegi słoika i mogą nawet wyciekać. Dlatego dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
    4. Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach. W tym czasie przechowujemy ją w temperaturze pokojowej. Po tym czasie należy ją przestawić do piwnicy lub do lodówki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowa kapusta kiszona
    Domowa kapusta kiszona

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (3)

    oleńka
    autor:
    0

    TravelGirl - niestety, śmierdzi Ale to w końcu nie beczka, więc nie ma tak dużo tej kapusty to śmierdzenia, więc i zapaszku mniej Łatwiej też ją przenieść w ustronne miejsce na ten tydzień. Warto wytrzymać!  -  24 kwi 2017

    TravelGirl
    autor:
    0

    Pani Olu, czy ta kapustka smierdzi jak sie kisi? Z dziecinstwa pamietam jak sasiedzi kisili w beczce i nie dalo sie kolo ich mieszkania przejsc przez pare tygodni. Z gory dziekuje i bede probowac  -  23 kwi 2017

    Efeb13
    autor:
    0

    Z kminkiem ma b. dobry aromat! Nie ma porównania ze sklepowym "kwasem"!  -  09 gru 2016

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis