Zupa marchewkowa z curry

    Zupa marchewkowa z curry

    9polubień
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna zupa z orientalnym posmakiem. Jeśli chcemy, by jeszcze lepiej rozgrzewała, można dodać imbir.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średnia cebula, drobno posiekana
    • 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w dużą kostkę
    • 1 łyżka curry
    • 1 pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w cząstki
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 l wrzątku
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka kropel tabasco
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • olej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W garnku na zupę na oleju podsmażyć cebulę. Kiedy zmięknie, zalać wrzątkiem, dodać marchewkę i curry. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pomidora i kostkę rosołową. Jeszcze chwilę gotować.
    2. Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Przelać z powrotem do garnka i podgrzać, aby była dobrze ciepła. Po przelaniu do miseczek posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis