Kotleciki pieczarkowe

    Kotleciki pieczarkowe

    11polubień
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wegetariańska alternatywa dla kotleta schabowego na talerzu. Można dodać natkę pietruszki, aby były bardziej aromatyczne.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do dużej miski.
    2. Cebulę drobno posiekać, dodać do startych pieczarek. Dodać płatki owsiane i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Dobrze wymieszać masę i formować kotleciki. Jeśli będą się rozpadać przy formowaniu, można dodać jeszcze jedno jajko. Obtaczać kotleciki w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.
    4. Smażyć z każdej strony po około 7 minut, aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Idealne dla wegetarian! Pyszne! - 18 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis