Chłodnik litewski

    (1)
    1 godz. 15 min

    Doskonała dawka witamin na upalny dzień. Najlepiej użyć nowalijek, które dają mocny smak i chłodzić zupę w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, ale im dłużej poleży w chłodzie, tym będzie smaczniejsza.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży pęczek botwiny
    • 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
    • 2 ogórki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 1/4 pęczka koperku
    • 4 dymki wraz ze szczypiorkiem, drobno posiekane
    • 1 l jogurtu naturalnego lub kefiru
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 cytryny, wyciśniętej
    • 2 jajka na twardo, obrane i przekrojone na pół
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Botwinę umyć, odciąć korzonki z buraczków, a resztę drobno posiekać.
    2. W dużej szklanej misce wymieszać drobno pokrojoną botwinę z pokrojoną rzodkiewką, ogórkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i dymką. Zalać to wszystko jogurtem lub kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    3. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby wszystkie warzywa puściły sok i dobrze przeszły aromatami. Od czasu do czasu można całość wymieszać. Jeśli po wyjęciu z lodówki chłodnik będzie za gęsty, można dodać odrobinę kwasu buraczanego lub półpłynnego kefiru.
    4. Podawać z połówkami jajka na twardo. Każdą porcję przyozdobić zieleniną.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)