Zaloguj się Zarejestruj się

Sos grzybowy

Ten prosty sos świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, albo do mięs. Czasem jemy go też po prostu z chlebem, bo ciężko się mu oprzeć...

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 5 

  • 1 kg grzybów, np. maślaków lub koźlarzy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką i pokroić w plastry. Końcówki nóżek wyrzucić.
  2. W rondelku o grubym dnie roztopić masło i dodać grzyby. Jeśli grzyby są „suche” można dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Dusić na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po upływie godziny dodać do grzybów drobno pokrojoną cebulę i dusić wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Sos zestawić z ognia, odlać odrobinę do miseczki, dodać śmietanę i dobrze wymieszać trzepaczką. Do lekko przestygniętego sosu wlać powoli sos z miseczki ze śmietaną i dobrze mieszać całość trzepaczką, żeby śmietana się nie ścięła.
  5. Podgrzać ponownie całość, doprawić do smaku.

rada

Na koniec do sosu można dodać natkę pietruszki.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie