Sos grzybowy

    Sos grzybowy

    11polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 13 osób

    Ten prosty sos świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, albo do mięs. Czasem jemy go też po prostu z chlebem, bo ciężko się mu oprzeć...

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 łyżka masła
    • 1 kg grzybów, np. maślaków lub koźlarzy
    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 3 łyżki śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką i pokroić w plastry. Końcówki nóżek wyrzucić.
    2. W rondelku o grubym dnie roztopić masło i dodać grzyby. Jeśli grzyby są „suche” można dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
    3. Po upływie godziny dodać do grzybów drobno pokrojoną cebulę i dusić wszystko jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Sos zestawić z ognia, odlać odrobinę do miseczki, dodać śmietanę i dobrze wymieszać trzepaczką. Do lekko przestygniętego sosu wlać powoli sos z miseczki ze śmietaną i dobrze mieszać całość trzepaczką, żeby śmietana się nie ścięła.
    5. Podgrzać ponownie całość, doprawić do smaku.

    Rada:

    Na koniec do sosu można dodać natkę pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis