Karmelizowana brukselka z pistacjami

    Karmelizowana brukselka z pistacjami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 315 osób

    Nigdy wcześniej nie jadłem brukselki, a ten przepis jest pierwszym, jaki spróbowałem. Wkrótce po spróbowaniu zadałem sobie pytanie: jak to możliwe, że tyle osób tak nie lubi brukselki?!!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kg brukselki
    • 115 g masła
    • 4 małe czerwone cebule, pokrojone w piórka
    • 0,25 szklanki octu winnego z czerwonego wina
    • 2 łyżki cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 0,5 szklanki grubo posiekanych pistacji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ułożyć brukselkę w koszyku do gotowania na parze, a następnie postawić koszyk na garnku z wrzącą wodą. Przykryć i gotować na parze przez 8-10 minut, aż brukselka będzie miękka, ale krucha.
    2. Roztopić masło w głębokiej patelni, dodać cebulę i 3 łyżki octu. Smażyć, aż cebula zbrązowieje.
    3. Dodać brukselkę, cukier i pozostały ocet. Podsmażać na średnim ogniu, aż brukselka lekko się skarmelizuje.
    4. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi pistacjami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis