Pasztet z cukinii

    Pasztet z cukinii

    60polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 133 osoby

    Wyśmienity pasztet - przepis udoskonaliła moja mama, która wciąż go modyfikuje, dodaje różne ciekawe składniki, ale za każdym razem pasztet jest wspaniały.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża keksówka

    • 3 szklanki (370 g) grubo startej cukinii, dobrze odciśniętej
    • 2 szklanki bułki tartej
    • 200 g startego żółtego sera
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 3 żółtka
    • 3 białka, ubite na pianę
    • 1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • szczypta majeranku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • pieprz i sól do smaku
    • 200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Dobrze odcisnąć cukinię aby była jak najmniej mokra.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    3. Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.
    4. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej.
    5. Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
    6. Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.

    rada

    Pasztet można też zapasteryzować w małych słoiczkach, a później przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Zamiast pieczarek spróbujcie dodać oliwki, kapary, albo suszone pomidory!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pasztet z cukinii
    Pasztet z cukinii

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    MagdalenaRaczyńska
    21

    Pasztet był przepyszny :D opierając się na podanych składnikach zmieniłam jedynie ilość produktów ponieważ wszystko dodawałam na tzw oko z pewnością wrócę znów do tego przepisu - 31 lip 2013

    autor:
    14

    Jestem zachwycona filmikiem. Ogląda się go jak bajkę. Rewelacyjna animacja i ta muzyczka; świetny montaż. Bez dłużyzn które często towarzyszą takim filmikom. Ludzie z reguły za dużo tam "ględzą". Pasztet z cukinie z pewnością niedługo zagości na moim stole. Czekam tylko aż mi urośnie. - 21 wrz 2014

    HalszkaElżbietaT
    8

    Pasztet przepyszny. Robiłam już dwa razy ... rodzina zachwycona smakiem i już mówią : "a kiedy będzie znowu?" - 08 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis