Pasztet z cukinii

  • 20polubień
  • 1godz.30min.

Wyśmienity pasztet - przepis udoskonaliła moja mama, która wciąż go modyfikuje, dodaje różne ciekawe składniki, ale za każdym razem pasztet jest wspaniały. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 duża keksówka

  • 3 szklanki (370 g) grubo startej cukinii, dobrze odciśniętej
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 żółtka
  • 3 białka, ubite na pianę
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • 200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Dobrze odcisnąć cukinię aby była jak najmniej mokra.
  2. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  3. Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.
  4. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej.
  5. Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
  6. Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.

rada

Pasztet można też zapasteryzować w małych słoiczkach, a później przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Zamiast pieczarek spróbujcie dodać oliwki, kapary, albo suszone pomidory!

Zobacz jak to zrobić!

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

MagdalenaRaczyńska
8

Pasztet był przepyszny :D opierając się na podanych składnikach zmieniłam jedynie ilość produktów ponieważ wszystko dodawałam na tzw oko z pewnością wrócę znów do tego przepisu - 31 lip 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie