Ogórki małosolne

    Ogórki małosolne

    26polubień
    5dni10min.


    Zrobione przez 122 osoby

    Uwaga miłośnicy małosolnych: nadchodzi sezon ogórkowy, więc będziemy się nimi objadać na śniadanie, obiad i na kolację! Trzeba tylko cierpliwie zaczekać kilka dni...

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 kg ogórków gruntowych (do kiszenia)
    • 2 litry wody, przegotowanej i ostudzonej
    • 1-3 główki czosnku (wedle upodobań), obrane
    • 1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
    • 2 łyżki soli
    • 1 kamień - dość duży, płaski

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni10min. 

    1. Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży, czysty słój. W przestudzonej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
    2. Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać obrane, całe ząbki czosnku.
    3. Między ogórki powciskać koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Można też ogórki przełożyć koperkiem zamiast go wciskać między ogórki. Następnie zalać ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
    4. Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni. (A więc talerzyk musi być ciut mniejszy niż otwór w słoiku.)
    5. Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować, czy są dobre. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    22

    Przepis jest prosty i fajny. Ja dodaję jeszcze parę liści dębu (na 2 litry wody wystarczy 4-5 sztuk). Poprawia zdecydowanie jędronść ogórków. Smacznego! - 14 kwi 2014

    Agnieszka
    autor:
    17

    Ogórki małosolne pierwsza klasa! - 01 sie 2011

    MonikaKwiatkowska
    12

    ten przepis jest wyśmienity, nie ma słów na te ogórki małosolne - 13 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis