Ogórki małosolne

    Ogórki małosolne

    (6)
    26polubień
    5dni10min.


    Zrobione przez 122 osoby

    Uwaga miłośnicy małosolnych: nadchodzi sezon ogórkowy, więc będziemy się nimi objadać na śniadanie, obiad i na kolację! Trzeba tylko cierpliwie zaczekać kilka dni...

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 kg ogórków gruntowych (do kiszenia)
    • 2 litry wody, przegotowanej i ostudzonej
    • 1-3 główki czosnku (wedle upodobań), obrane
    • 1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
    • 2 łyżki soli
    • 1 kamień - dość duży, płaski

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni10min. 

    1. Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży, czysty słój. W przestudzonej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
    2. Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać obrane, całe ząbki czosnku.
    3. Między ogórki powciskać koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Można też ogórki przełożyć koperkiem zamiast go wciskać między ogórki. Następnie zalać ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
    4. Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni. (A więc talerzyk musi być ciut mniejszy niż otwór w słoiku.)
    5. Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować, czy są dobre. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Komentarze po polsku (4)

    autor:
    22

    Przepis jest prosty i fajny. Ja dodaję jeszcze parę liści dębu (na 2 litry wody wystarczy 4-5 sztuk). Poprawia zdecydowanie jędronść ogórków. Smacznego!  -  14 kwi 2014

    Agnieszka
    autor:
    17

    Ogórki małosolne pierwsza klasa!  -  01 sie 2011

    MonikaKwiatkowska
    12

    ten przepis jest wyśmienity, nie ma słów na te ogórki małosolne  -  13 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis