Zapiekanka śmietankowa

    Zapiekanka śmietankowa

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała zapiekanka, która wymaga trochę pracy - ale naprawdę warto! Jest dość kaloryczna, więc świetnie poprawia humor w jesienne wieczory :)

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1/2 l śmietany 30%
    • 1/2 kg pieczarek
    • 1 średnia cebula, drobno posiekana
    • kilka ząbków czosnku (wedle upodobań, ok. 2-4)
    • 20 g startego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać w patelni olej i podsmażyć w nim ziemniaki na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane (ok. 15 min.).
    2. Śmietanę zagotować w rondlu, od czasu do czasu mieszając aby nie przywarła.
    3. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, a następnie pokroić w kostkę. W patelni rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki wraz z cebulą, tak aby odparować z nich cały sok (ok. 20 min.).
    4. W dużym garnku wymieszać delikatnie ziemniaki z ugotowaną śmietaną i uduszonymi pieczarkami z cebula, a następnie doprowadzić całość do delikatnego wrzenia (gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut). Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
    5. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    6. Wysmarować masłem duże naczynie żaroodporne i posypać bułką tartą. Wyłożyć zawartość garnka do naczynia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, a około 5 minut przed wyjęciem posypać serem żółtym.

    rada

    Ja przygotowuję tę zapiekankę w małych naczyniach do zapiekania - w ten sposób każdy ma swoją porcję. Wtedy też łatwiej ją jeść, bo jest dość mokra i z dużego naczynia ciężej się ją nakłada.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis